Thursday, April 10, 2008

Βραβείο Πούλιτζερ

Τα βραβεία Πούλιτζερ 2008


Το Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize) είναι ένα βραβείο που καθιερώθηκε από τον oυγγρικής καταγωγής Αμερικανό δημοσιογράφο και εκδότη εφημερίδας Τζόζεφ Πούλιτζερ, το 1917. Θεωρείται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία στις ΗΠΑ. Το βραβείο τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις.

Τα βραβεία απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία, τις τέχνες και τα γράμματα. Επιπρόσθετα των βραβείων, απονέμονται και υποτροφίες σε τέσσερις διακεκριμένους φοιτητές της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας.

Η πιο κάτω φωτογραφία για το Ρέουτερ του Ατρές Λατίφ, που παρουσιάζει ένα Ιάπωνα κινηματογραφιστή ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Μιαμάρ, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ κατά την 92η απονομή που έγινε στις ΗΠΑ πριν λίγες μέρες.


Η εφημερίδα Washington Post σάρωσε τα βραβεία, κερδίζοντας έξι για μια σειρά από άρθρα, αναλύσεις, ρεπορτάζ και έρευνες συντακτών της. Μεταξύ άλλων η Washington Post απέσπασε το βραβείο για την έρευνα της άνισης μεταχείρισης βετεράνων τραυματιών στο στρατιωτικό νοσοκομείο Reed Army Medical Center στην Ουάσιγκτον, το βραβείο για την κάλυψη της σφαγής στο πανεπιστήμιο Virginia Tech, το βραβείο για τα πολιτικά θέματα με αφορμή την επιρροή του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, όπως και το βραβείο για τα διεθνή θέματα για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας που δρουν στο Ιράκ. Το βραβείο Πούλιτζερ απονεμήθηκε ακόμη στον οικονομικό αναλυτή Στίβεν Πέρλσταϊν.



Συντάκτες των εφημερίδων New York Times, Milwaukee Journal, The Dallas Morning και Boston Globe κέρδισαν επίσης βραβείο.

Ο σκιτσογράφος Μιχαέλ Ραμιρέζ κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για τα σκίτσα του στο οικονομικό περιοδικό Investor’s Βusines.


No comments: