Saturday, February 2, 2008

Νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες:

«Νεοκύπριοι πλουτοκράτες ή νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες;»

* Φοίβου Νικολαΐδη

* Εκδόδεις : ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ (Βιβλιοπωλείο ΕΛΛΑΣ)

Το βιβλίο του Φοίβου Νικολαΐδη «Νεοκύπριοι πλουτοκράτες ή νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες;» φιλοδοξεί να ανιχνεύσει το κοινωνικώς αμφιλεγόμενο από την απλή σκοπιά της καθημερινότητας, με διάθεση να το κάνει όσο μπορεί συζητήσιμο.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Επιφανίου το 2003, λόγω της εξάντλησής του επανακυκλοφόρησε πρόσφατα.

Για το βιβλίο έχει γράψει ο Γιάννης Κατσούρης: «Το βιβλίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και, ταυτόχρονα, οδυνηρό ανάγνωσμα. Ενδιαφέρον, γιατί είναι γραμμένο με αμεσότητα, ειλικρίνεια, κριτική διάθεση και σαρκασμό, και οδυνηρό γιατί καταφέρει να ξεσκεπάσει πολλές και σημαντικές ασθένειες της σύγχρονης ζωής της Κύπρου, που βεβαιότατα δεν είναι αντάξιες του πολιτισμού και της παράδοσής του και που τις επέβαλε, κακώς εννοείται, μια ασυγκράτητη τάση ευδαιμονισμού, που φυσικά ξεπερνάει το μέτρο και γίνεται αρχοντοχωριατισμός της χειρίστης μορφής.

Ως αντιστάθμισμα στο καταιγιστικό ξέσπασμα των παραδοξοτήτων του καθ' ημέραν βίου μας εδώ στην Κύπρο, και που εκτίθενται με τόλμη και κάποτε σε μεγέθυνση, χάρη στην παρατηρητικότητα του δημιουργού του βιβλίου ή και την τόλμη του να υπογραμμίζει και να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, αντιπαρατίθεται η γιαγιά Ισμήνη. Μια γιαγιά άλλης εποχής, που όμως μοιάζει να μην είναι δημιούργημα φαντασίας, που με τις στερεές αρχές της και, κυρίως, με τη στέρεη λογική της καταφέρνει α αντιτάσσει στο κομφούζιο του ευδαιμονισμού και του αρχοντοχωριατισμού, τις πραγματικές αρχές που πρέπει να σφυρηλατούν οι άνθρωποι, για να προχωρούν με σιγουριά στη ζωή και να καταξιώνουν την ύπαρξή της».

Η γιαγιά Ισμήνη, ως άτομο προηγούμενης εποχής, δεν είναι συντηρητική. Είναι αληθινή, ξέρει να ξεχωρίζει εύκολα το κίβδηλο και το φθηνό, επομένως είναι διαχρονική. Με άλλα λόγια είναι η κοσμοθεωρία και η εσώτερη επιθυμία του συγγραφέα ή και όσων βλέπουν τα στραβά και τα ανάποδα αυτού του τόπου.

Το βιβλίο «Νεοκύπριοι πλουτοκράτες ή νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες;» είναι γραμμένο απλά μ’ ένα λόγο καλπάζοντα που μοιραία είναι δραστικός. Άλλωστε, αυτή η δραστικότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές του.

Όποιος το προσεγγίσει με ελεύθερο πνεύμα, θα αιχμαλωτισθεί α’ αυτό και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, θα μετέχει σ’ ένα γοητευτικό και ταυτόχρονα τραυματικό ταξίδι».

Εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ» 29.1.2008
Νεοκύπριοι πλουτοκράτες ή νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες;

Το βιβλίο αυτό σατυρίζει τη "νεοκυπριακή κοινωνία" μέσα από ένα λόγο δραστικό και αποκαλυπτικό. Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα ανικρίσει τον καθρέφτη ενός λαού με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του.
Το έργο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 από τις εκδόσεις ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ και εξαντλήθηκε.
Εφημερίδα "Σημερινή" 26.1.2008

No comments: