Monday, February 4, 2008

Ιστορίες για την υπεροψία

Πάουλο Κουέλο Paulo Coelho



Η υπεροψία της εξουσίας

Δάσκαλος και μαθητής συζητούσαν σε μια γωνία, όταν τους πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα: «Φύγετε μπροστά από τη βιτρίνα μου!» τους φώναξε. «Ενοχλείτε τους πελάτες». Ο δάσκαλος ζήτησε συγνώμη και άλλαξαν πεζοδρόμιο. Συνέχισαν να συζητούν όταν τους πλησίασε ένας αξιωματικός. «Πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτό το πεζοδρόμιο», είπε ο αξιωματικός. «Ο κόμης θα περάσει από ‘δώ σε λίγο». «Ο κόμης να πάει από την άλλη μεριά του δρόμου», απάντησε ο δάσκαλος χωρίς να κουνηθεί. Μετά στράφηκε στον μαθητή του: «Να μην ξεχνάς: μην είσαι ποτέ υπερόπτης με τους ταπεινούς. Και ποτέ να μην είσαι ταπεινός με τους υπερόπτες».

Η υπεροψία της αγιότητας

Ο μοναχός του Ζεν πέρασε δέκα χρόνια στην σπηλιά του με διαλογισμό, προσπαθώντας να ανακαλύψει το δρόμο της αλήθειας. Ένα απόγευμα, ενώ προσευχόταν, τον πλησίασε ένας πίθηκος. Ο μοναχός προσπάθησε να συγκεντρωθεί. Ο πίθηκος όμως πλησίασε αθόρυβα και πήρε τα σανδάλια του μοναχού. «Καταραμένε πίθηκε!» είπε ο ερημίτης. «Γιατί ήρθες να διαταράξεις τις προσευχές μου;». «Πεινάω», είπε ο πίθηκος. «Φύγε! Εμποδίζεις την επαφή μου με τον Θεό!». «Πώς θέλεις να μιλήσεις με τον Θεό αφού δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ταπεινούς σαν εμένα;» είπε ο πίθηκος. Και ο μοναχός, ντροπιασμένος, ζήτησε συγνώμη.

Η υπεροψία της δύναμης

Το χωριό απειλούνταν από μια φυλή βαρβάρων. Οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και κατέφευγαν σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Ύστερα από ένα χρόνο είχαν φύγει όλοι, εκτός από μια ομάδα ιησουιτών. Ο στρατός των βαρβάρων μπήκε στην πόλη χωρίς να συναντήσει αντίσταση και έκανε ένα μεγάλο γλέντι για να γιορτάσει τη νίκη. Στα μέσα του δείπνου εμφανίστηκε ένας ιερέας. «Ήρθατε εδώ και διώξατε τη γαλήνη της περιοχής. Σας παρακαλώ να φύγετε αμέσως». «Γιατί δεν το έσκασες ακόμα;» ούρλιαξε ο αρχηγός των βαρβάρων. «Δεν βλέπεις ότι μπορώ να σε τρυπήσω με το σπαθί μου χωρίς να με νοιάξει καθόλου;». Έκπληκτος από την αταραξία μπροστά στο θάνατο, ο αρχηγός των βαρβάρων και η φυλή του εγκατέλειψαν την περιοχή την επόμενη μέρα.

Η υπεροψία της ζήλιας

Στην έρημο της Συρίας ο Σατανάς έλεγε στους μαθητές του: «Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται περισσότερο για το κακό των άλλων παρά για το δικό του καλό». Και για να δείξε τι εννοούσε, αποφάσισε να δοκιμάσει δύο άντρες που ξεκουράζονταν εκεί κοντά. «Ήρθα να πραγματοποιήσω τις επιθυμίες σου», είπε στον έναν. «Μπορείς να ζητήσεις ό,τι θέλεις και θα σου δοθεί. Ο φίλος σου θα λάβει το ίδιο πράγμα, μόνο που θα είναι εις διπλούν». Ο άντρας παρέμεινε σιωπηλός για πολλή ώρα. Τελικά είπε: «Ο φίλος μου χαίρεται γιατί θα έχει πάντα το διπλάσιο, όποια κι αν είναι η επιθυμία μου. Κατάφερα όμως να του ετοιμάσω μια παγίδα: η επιθυμία μου είναι να με τυφλώσεις από το ένα μάτι».

No comments: