Friday, January 11, 2008

Βιβλιοπαρουσίαση


Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, 2005 19:30
Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Δήμος Λευκωσίας
Παρουσίαση του βιβλίου του
Φοίβου Νικολαΐδη
"Στη Γη της Χανι-Ανάν",
από την Κίκα Ολυμβίου, Συγγραφέα

Ο εκδοτικός οίκος F.M.W. FINANCIAL MEDIA WAY παρουσιάζει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Δήμου Λευκωσίας το βιβλίο του Φοίβου Νικολαΐδη "Στη Γη της Χανι-Ανάν.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος και συγγραφέας Κίκα Ολυμπίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό εκ μέρους της εταιρίας από τον κ. Θέμη Πολυβίου, χαιρετισμό από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΥΚ κ. Πρόδρομο Χαραλάμπους, χαιρετισμό από τον δημοσιογράφο κ. Ιωσή Ιωσήφ και αντιφώνηση από τον συγγραφέα. Θα γίνει επίσης ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο.
*
Το βιβλίο του Φοίβου Νικολαΐδη με τίτλο "Στη Γη της Χανι-Ανάν" χαρακτηρίζεται από μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Καταπιένεται και περιγράφει το δραματικό δρομολόγιο του Κυπριακού από το 1974 μέχρι σήμερα, με ένα έξυπνο και σκωπτικό τρόπο που ελκύει τον αναγνώστη.
*
Η γραφίδα του Φοίβου Νικολαΐδη αγγίζει την ουσία του Κυπριακού, εμβαθύνει σε όλα όσα μας πληγώνουν, αλλά, ταυτόχρονα, διακωμωδεί με ευφάνταστο τρόπο τις πολιτικές ελλείψεις μας, τις διαχρονικές αδυναμίες μας και τις υστερήσεις μας, ως χώρας και ως κράτους.
F.M.W. FINANCIAL MEDIA WAY

Στον χαιρετισμό του ο δημοσιογράφος Ιωσήφ Ιωσήφ, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: "Αυτή η σύνθεση του σοβαρού και δραματικού με τη σκωπτική διάθεση, αποτελεί το μεγάλο συν του βιβλίου। Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις του συγγραφέα, θα πρέπει να του αναγνωρίσει ικανότητες και προσόντα.
*
Ο Φοίβος Νικολαΐδης κατάφερε να παντρέψει το τραγικό με το έξυπνο χιούμορ και να δώσει με γλαφυρότητα και επινοητικές ατάκες, όλα όσα λέμε κατ' ιδίαν και μεταξύ μας για τους πολιτικούς, την πολιτική, το Σχέδιο Ανάν και τους πρωταγωνιστές του Κυπριακού τα τελευταία 30 χρόνια".*

Εκ μέρους της εκδοτικής εταιρίας μίλησε ο Θέμης Πολυβίου, ο οποίος χαιρέτησε την έκδοση.


Εκ μέρους της Ένωσης Τραπεζικών Κύπρου (ΕΤΥΚ) διάβασε χαιρετισμό του προέδρου της ΕΤΥΚ κ. Λοΐζου Χατζηκωστή ο αντιπρόεδρος κ. Πρόδρομος Χαραλάμπους, ο οποίος μεταξύ άλλαων ανάφερε:
*
"Ο συνάδελφος μας Φοίβος Νικολαΐδης τα τελευταία χρόνια βάζει τη δική του σφραγίδα στη συγγραφή.
Μέσα από τις θέσεις που προβάλλει, θέτει ενώπιον μας προβληματισμούς και διλήμματα.
*
Με τον γνωστό καυστικό του τρόπο και την παράθεση παραδειγμάτων, παροιμιών και άλλων γλωσσικών εφευρημάτων, μας αναγκάζει να διεισδύσουμε στην ουσία των προβλημάτων και να κάνουμε αυτοκριτική.

Η φιλόλογος και συγγραφέας κα. Κίκα Ολυμπίου παρουσίασε το βιβλίο και μεταξύ άλλων είπε:
*
Ο σημαντικότερος σύγχρονος Ισραηλίτης συγγραφέας, ο Άμος Οζ, γνωστός όχι μόνο για το λογοτεχνικό του έργο αλλά και για τον αγώνα του για ειρήνευση μεταξύ Ισραηλιτών και Παλαιστινίων, είπε σε μια συνέντευξή του:
«Το χιούμορ είναι το καλύτερο αντίδοτο στο φανατισμό.
Δεν έχω δει ποτέ φανατικό που να έχει χιούμορ. Από την άλλη, δεν έχω δει ποτέ άνθρωπο που να έχει χιούμορ και μετά να εξελιχθεί σε φανατικό».
*
Το βιβλίο του Φοίβου Νικολαΐδη δεν μας χαρίζει μόνο γνώση, δεν μας δημιουργεί μόνο ευχάριστες στιγμές. Μας κάνει, πιστεύω, πιο μετριοπαθείς, λιγότερο φανατικούς, πιο δεκτικούς της αντίθετης άποψης, πιο έτοιμους να συμβιώσουμε ειρηνικά πρώτα μεταξύ μας και ύστερα και με τους άλλους.
*
Η συντονίστρια της εκδήλωσης δημοσιογράφος κα. Στέλλα Σουρμελή, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.


Ο συγγραφέας Φοίβος Νικολαΐδης στον δικό του χαιρετισμό είπε:
"Για το Κυπριακό, θα μπορούσε να γράψει κανείς ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα εκπληκτικής πλοκής, σαν ένα αριστουργηματικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με απρόβλεπτο τέλος... Ένθα, δεν θα υπήρχε ούτε θλίψη, ούτε οδύνη, ούτε στεναγμός…
*
Ένας μεγάλος ποιητής είχε πει κάποτε, ότι :

«Ένας συγγραφέας,
όπως κι αν είναι,
όπου κι αν βρίσκεται,
βάζει το χέρι του βαθιά στην κοινωνία,
στη ζωή που υπάρχει γύρω του,
και ότι κι αν βγάλει,
θα είναι ένα κομμάτι αλήθεια”.

Αυτό, ελπίζω κι εγώ.
Να βγει ένα κομμάτι αλήθειας από την κοινωνία μας.

Θέλω να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον αγαπητό φίλο Ιωσήφ Ιωσήφ όχι μόνο για την υποστήριξη και πολύτιμη βοήθεια του, αλλά πολύ περισσότερο για την ενθάρρυνση και τον πρόλογο του βιβλίου.

Ευχαριστίες, έχω να εκφράσω στη σύζυγο μου Πόπη.

Αλεξία Παναγιώτου
Αναστασία Κατσαμπά
Άννα Γιάλλουρου Πάρη
Άρη Νότη
Δάνο Χατζηττοφή
Ευθύβουλο Ευθυβούλου
Έφη Μάρκου,
Θέμη Πολυβίου
Κατερίνα Ηλιάδη
Κώστα Κονή
Κώστα Λυμπουρή
Λέαντρο Νικολαΐδη
Μίκη Κασάπη
Μιχάλη Γιαννάτσο,
Ρίτα Μακρή
Στέλιο Πλατή
Ορέστη Ευθυμίου
*

Το φίλο Γιώργο Μιτίδη για τα ομολογουμένως εξαιρετικά του σκίτσα τα οποία κοσμούν και αναβαθμίζουν το βιβλίο.
Τον κ. Πρόδρομο Χαραλάμπους για τον χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΤΥΚ.

Την κα. Κίκα Ολυμπίου για την καλοσύνη που είχε να αποδεχτεί και να παρουσιάσει το βιβλίο.

Τη φίλη Στέλλα Σουρμελή για το συντονισμό αυτής της εκδήλωσης।

Το Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Μιχάλη Ζαμπέλλα και την κυρία Κάτια Ταουσιάμη Μαυρομμάτη, Πολιτιστική Λειτουγό του Δήμου Λευκωσίας για την παραχώρηση της αίθουσας.
Και τέλος, όλους εσάς που με τιμάτε με την παρουσία σας.
Σας ευχαριστώ.



Από τη παρουσίαση του βιβλίου "Στη Γη της Χανι-Ανάν" στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Λευκωσίας.

2 comments:

Anonymous said...

@ Maria Petta
Στη γη της Χανι-Ανάν… Πραγματικά υπέροχος τρόπος γραφής, φανταστικό ύφος! Ο τρόπος που περιγράφεις τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου, την πολιτική της, τους… πολιτικούς και όλους εμάς είναι απερίγραπτα τέλειος! Συνθέτοντας το τραγικό με τη κωμωδία, δείχνει πόσο χαρισματικός άνθρωπος είσαι! Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να διακωμωδήσει κάποιος τραγικά γεγονότα με τόσο εύστοχο τρόπο!! Θα περιμένω να διαβάσω το επόμενο!! Δεν έχω κάτι άλλο να πω… RESPECT!!
Μαρία Πέττα
Λεμεσός

Phivos Nicolaides said...

@ Maria Petta
Πολύ σ' ευχαριστώ Μαρία για τόσο κολακευτικά και γενναιόδωρα λόγια σου.
Τιμή μου και χαρά μου γιατί προέρχονται από ένα αξιόλογο και τόσο ξεχωριστό άτομο.
Εύχομαι όμορφες διαδρομές στις βιβλιογραφικές σου αναζητήσεις.
Καλοτάξιδο να είναι το όμορφο σου βιβλίο!